ATT Geschiedenis

De Opel Astra TwinTop is de coupé-cabriolet-versie van de Opel Astra, een compacte middenklasser die door de Duitse autobouwer Opel wordt gebouwd. Met de TwinTop herziet Opel de filosofie achter het model, want de vorige generaties van de Astra deden voor hun cabrioversies een beroep op een linnen kap. Het merk bezwijkt dus voor de trend om cabrio's uit te rusten met een hard klapdak.

De Astra TwinTop werd ontwikkeld op basis van de driedeurs Astra GTC. De achteroverhang moest natuurlijk verlengd worden om het wegklapdak in open toestand te kunnen huisvesten. Om de structurele stijfheid (vooral in open toestand uiteraard) te verhogen, werd het koetswerk op bepaalde plaatsen verstevigd, en de Astra TwinTop is voorzien van een koprolbeveiliging. Deze omvat twee aluminium rolbeugels die in een vijfde van een seconde automatisch omhoogspringen wanneer de koprolsensoren de regelmodule een sein geven. Qua veiligheid beschikt de Astra TwinTop over dezelfde rijhulpmiddelen als de andere Astraversies: ABS, elektronische remkrachtverdeler, noodremhulp en stabiliteitscontrole (eventueel optioneel). De ophanging, die van de berline is overgenomen (vóór: MacPherson veerpoten, overdwarse driehoeken onderaan, hulponderstel, antirolstang; achter: halfstarre torsieas, langsarmen, antirolstang), kan aangevuld worden met het IDS Plus-systeem (gestuurde schokdemping).

De voornaamste concurrenten van de Astra TwinTop zijn de Volkswagen Eos, Peugeot 308 CC en de Renault Megane CC.

In 2013 werd de Astra TwinTop opgevolgd door de Opel Cascada en kwam er een einde aan de productie van de Astra TwinTop


 

Wereldrecord voor Opel Astra TwinTop in Cape to Cape rally

(30 mei 2007)

De Opel Astra TwinTop krijgt een vermelding in het Guinness Book of Records. Paul Erhardt en Toine Berbers, alias Team Capemen, reden de cabrio/coupé in een recordtijd van het uiterste noorden naar het uiterste zuiden van Europa tijdens de zware Cape to Cape rally.

Voor het eerst in de Cape to Cape rally nam de organisatie een klassement op voor equipes met twee personen. Die klasse is gewonnen door Team Capemen in nog geen 60 uur. Ook in het traditionele driepersoonsklassement is een nieuw record gereden. Beide tijden komen in het Guinness Book of Records.

Alle deelnemers van de Cape to Cape rally moeten zich aan de geldende snelheidslimieten houden. De organisatie controleerde daar streng op. Elke auto was daarom voorzien van een gps-volgsysteem. Even zag het ernaar uit dat de Opel Astra TwinTop gediskwalificeerd zou worden. “We zouden in Luxemburg te hard hebben gereden”, zegt Erhardt. “De maximumsnelheid op de snelweg daar bleek echter, zoals wij vooraf hadden uitgezocht, naar 130 km/uur te zijn verhoogd. Zo zijn we alsnog in de einduitslag opgenomen.”

BRON: www.autorai.nl


Opel vervaardigt 25.000 keer Astra TwinTop

30 januari 2007

In de Belgische Opel-fabriek is de 25.000e Astra TwinTop van de band gerold. Het heuglijk feit vond exact tien maanden na de productiestart plaats. De Opel-faciliteit in Antwerpen is de enige waar de open vierzitter wordt vervaardigd.

De Astra TwinTop is volgens Opel een echt verkoopsucces. In Groot-Brittannië werden vorig jaar meer dan 3.800 exemplaren van de Astra TwinTop geregistreerd. De Duitse markt is echter de belangrijkste voor de Astra TwinTop met een afzet van meer dan 7000 kopers. In Nederland registreerde Opel meer dan 500 stuks.

De cabriolet wordt onder drie mernamen verkocht, waaronder Vauxhall en Holden.

BRON: autotelegraaf.nl


 
 
 

Wat Opel betreft begint de zomer al op 3 juni 2006. Vanaf die dag staat de nieuwe Opel Astra TwinTop in de toonzaal van uw Opel Verdeler . De verleidelijkste coupé-cabrio geeft volop ruimte aan alle inzittenden en hun bagage. En met het unieke driedelige dakconcept speelt de Astra TwinTop in 30 seconden in op elk weertype. Kom hem ontdekken!

 

 


 

Opel Astra TwinTop nu bij de Opel-dealer

2 juni 2006

Bron:Autotelegraaf.NL

Net voor het hoogseizoen voor de cabrioletrijders arriveert de Opel Astra TwinTop bij de vaderlandse dealers. Dit jaar zullen 800 stuks deze kant opkomen, waarvan al 350 exemplaren zijn verkocht. Opel hoopt dat door de aandacht die de Astra TwinTop krijgt ook de verkopen van de Tigra TwinTop een extra impuls krijgen. Laatstgenoemde model verkoopt niet denderend.

 

De Astra TwinTop is net als de Tigra TwinTop voorzien van een metalen vouwdak. De toevoeging in de naam, die als eerste door AutoTelegraaf.nl wereldkundig is gemaakt, duidt op de twee karakters die het dak beide modellen biedt. Met gesloten top zijn het twee coupés, met geopend dak echte cabriolets.

De dakconstructies van de Astra en Tigra zijn echter totaal verschillend, niet in de laatste plaats vanwege het soort auto. De Tigra is een sportief getinte tweezitter, de Astra is een vierpersoons gezinswagen. Het dak van de kleinste Opel-cabrio bestaat uit twee delen, die in elkaar klappen. Het vouwt zich geheel elektrisch op tussen de bagageruimte en het interieur. De Astra is voorzien van een driedelig dak. De panelen komen boven elkaar te liggen onder de achterklep.

 

In tegenstelling tot de Tigra TwinTop zal Opel voor de open Astra wel een grootscheepse reclamecampagne starten. Die is tevens gericht op de Tigra, een auto die eigenlijk nooit echt goed in de markt is gezet. De auto arriveerde in eerste instantie eind 2004 op de markt, maar door kleine kwaliteitsproblemen en lage productievolumes werd de lancering uitgesteld tot op de AutoRAI 2005 in februari.

Opel dacht er 2.200 stuks van te verkopen in dat jaar, maar haalde niet eens de helft. Recent is de productie met tot een kwart gereduceerd.

 

De Astra TwinTop arriveert officieel vrijdag 3 juni bij de dealers. Hij is leverbaar voor minimaal € 28.850,-. Voor de aandrijving is keuze uit vier benzinemotoren (105 tot 200 pk) en één diesel (150 pk).

Voor de uitrusting is keuze uit Enjoy en Cosmo.

 

Opel bouwt de open Astra in zijn eigen fabriek te Antwerpen, waar zijn voorgangers in Italië door Bertone werd vervaardigd. Van de Kadett Cabrio en Astra Cabrio werden tot op heden meer dan 160.000 units geleverd.


 

Opel opent autosalon van Frankfurt met 30-secondendans

23 augustus 2005

Astra TwinTop: nieuw dakconcept op het ritme van de “Cabrio-Coupé
Lambada”


In de hoofdrol: vijf elektrische motoren, acht hydraulische cilinders, 13 sensoren en
14 kinematische gewrichten.
Tijdens het Internationaal Autosalon van Frankfurt (15–25 september) brengt Opel op zijn
stand bewegingloze auto’s tot leven met een nieuwe dans. De bezoekers kunnen namelijk
de Astra TwinTop, die in Frankfurt zijn wereldpremière beleeft, de “Cabrio-Coupé
Lambada” zien uitvoeren, waarbij hij zijn dak opent en sluit. Met een druk op een knop
doorlopen in totaal vijf componenten een sequentie van nauwkeurig gechoreografeerde
bewegingen met behulp van vijf elektrische motoren, acht hydraulische cilinders,
13 sensoren en 14 kinematische gewrichten. Het grootste voordeel van het innovatieve
dakconcept van de Astra TwinTop: de afzonderlijke onderdelen zijn kleiner dan in
conventionele systemen en nemen in de koffer dus minder plaats in.