ATT Geschiedenis

De Opel Astra TwinTop is de coupé-cabriolet-versie van de Opel Astra, een compacte middenklasser die door de Duitse autobouwer Opel wordt gebouwd. Met de TwinTop herziet Opel de filosofie achter het model, want de vorige generaties van de Astra deden voor hun cabrioversies een beroep op een linnen kap. Het merk bezwijkt dus voor de trend om cabrio's uit te rusten met een hard klapdak.

De Astra TwinTop werd ontwikkeld op basis van de driedeurs Astra GTC. De achteroverhang moest natuurlijk verlengd worden om het wegklapdak in open toestand te kunnen huisvesten. Om de structurele stijfheid (vooral in open toestand uiteraard) te verhogen, werd het koetswerk op bepaalde plaatsen verstevigd, en de Astra TwinTop is voorzien van een koprolbeveiliging. Deze omvat twee aluminium rolbeugels die in een vijfde van een seconde automatisch omhoogspringen wanneer de koprolsensoren de regelmodule een sein geven. Qua veiligheid beschikt de Astra TwinTop over dezelfde rijhulpmiddelen als de andere Astraversies: ABS, elektronische remkrachtverdeler, noodremhulp en stabiliteitscontrole (eventueel optioneel). De ophanging, die van de berline is overgenomen (vóór: MacPherson veerpoten, overdwarse driehoeken onderaan, hulponderstel, antirolstang; achter: halfstarre torsieas, langsarmen, antirolstang), kan aangevuld worden met het IDS Plus-systeem (gestuurde schokdemping).

De voornaamste concurrenten van de Astra TwinTop zijn de Volkswagen Eos, Peugeot 308 CC en de Renault Megane CC.

In 2013 werd de Astra TwinTop opgevolgd door de Opel Cascada en kwam er een einde aan de productie van de Astra TwinTop


 

Wereldrecord voor Opel Astra TwinTop in Cape to Cape rally

(30 mei 2007)

De Opel Astra TwinTop krijgt een vermelding in het Guinness Book of Records. Paul Erhardt en Toine Berbers, alias Team Capemen, reden de cabrio/coupé in een recordtijd van het uiterste noorden naar het uiterste zuiden van Europa tijdens de zware Cape to Cape rally.

Voor het eerst in de Cape to Cape rally nam de organisatie een klassement op voor equipes met twee personen. Die klasse is gewonnen door Team Capemen in nog geen 60 uur. Ook in het traditionele driepersoonsklassement is een nieuw record gereden. Beide tijden komen in het Guinness Book of Records.

Alle deelnemers van de Cape to Cape rally moeten zich aan de geldende snelheidslimieten houden. De organisatie controleerde daar streng op. Elke auto was daarom voorzien van een gps-volgsysteem. Even zag het ernaar uit dat de Opel Astra TwinTop gediskwalificeerd zou worden. “We zouden in Luxemburg te hard hebben gereden”, zegt Erhardt. “De maximumsnelheid op de snelweg daar bleek echter, zoals wij vooraf hadden uitgezocht, naar 130 km/uur te zijn verhoogd. Zo zijn we alsnog in de einduitslag opgenomen.”

BRON: www.autorai.nl


Opel vervaardigt 25.000 keer Astra TwinTop

30 januari 2007

In de Belgische Opel-fabriek is de 25.000e Astra TwinTop van de band gerold. Het heuglijk feit vond exact tien maanden na de productiestart plaats. De Opel-faciliteit in Antwerpen is de enige waar de open vierzitter wordt vervaardigd.

De Astra TwinTop is volgens Opel een echt verkoopsucces. In Groot-Brittannië werden vorig jaar meer dan 3.800 exemplaren van de Astra TwinTop geregistreerd. De Duitse markt is echter de belangrijkste voor de Astra TwinTop met een afzet van meer dan 7000 kopers. In Nederland registreerde Opel meer dan 500 stuks.

De cabriolet wordt onder drie mernamen verkocht, waaronder Vauxhall en Holden.

BRON: autotelegraaf.nl


 
 
 

Wat Opel betreft begint de zomer al op 3 juni 2006. Vanaf die dag staat de nieuwe